"Дубай"

Обща информация

Местна валута

Дирхам (AED)

1 USD = 3.67 AED (официално свързан курс).

Език 
Официален език е арабският, но навсякъде се използва също и английски, хинди, урду и фарси. 

Виза

Българските граждани са освободени от задължението да притежават визи за краткосрочно пребиваване в ОАЕ. Задграничният Ви паспорт следва да бъде валиден минимум 6 месеца към момента на пътуването.  Ако паспортът съдържа валидна или изтекла виза за Израел или входни и изходни печати от ГКПП на Израел, е възможно да Ви бъде отказано влизане или преминаване през страната.

Климат

Дубай има субтропичен и сух климат. Слънчевото и синьо небе и високи температури са характерни целогодишно. Валежите са рядко, средно само около 25 дни годишно, главно през зимата (от декември до март). Летните температури могат да достигнат до 48⁰С и с влажност на въздуха над 60%. Най-приятното време да посетите Дубай е през хладните зимни месеци, когато средната температура е между 14 и 30⁰С, идеални за приятни дни на брега на морето и дълги вечери навън.

Време

В Дубай няма преход между лятно и зимно часово време, през лятото са с един час преди България, а през зимата – с два. 

Престъпност

Джебчийството и престъпленията срещу туристи са рядкост и посетителите могат да се насладят на сигурен и незастрашен престой на повечето места в града.

Алкохол 
Алкохол се сервира предимно в ресторанти и хотели, но може да се закупи за лична консумация от Duty Free Shop на международното летище. Алкохол се продава само на граждани които не са мюсюлмани. Нулева толерантност към шофиране под влияние на алкохол. 

Транспорт 
Такси и надземно метро. В Дубай има два вида таксита - без брояч, и на компанията "Dubai Transport", с брояч. В последните първоначалната такса е 2 дирхама и след това по 1 дирхам на километър. Ако се качвате в такси без брояч, е добре предварително да се уговорите за цената на пътуването. Минималната стойност на пътуване с такси е 5 дирхама. Метрото обхваща целия град и е много удобно. 

Бакшиши

Практиката за бакшиш е еднаква както в хотелите, така и ресторантите и баровете – бакшишът се дели между всички служители. Много места добавят такса обслужване към сметката, но никой не знае дали тази сума стига до служителите и затова много хора оставят и малко повече. Обикновено бакшишът е 10%.

Съвети

ОАЕ е една от най-толерантните и либерални държави в този регион, но като гост на мюсюлманска страна трябва да спазвате някои изисквания. Непристойното и пияно поведение е не само проява на неуважение, но може да доведе до арест и задържане. Шофирането в нетрезво състояние е напълно забранено.

Жените трябва да са наясно, че разголеното облекло може да привлече нежелано внимание, така че прекалено късите рокли без презрамки и оскъдни връхни дрехи е добре да се избягват извън плажните зони. Желателно е да поискате разрешение преди да правите снимки на хора, особено жени.

Ежегодни събития

През цялата година Дубай е домакин на впечатляващ набор от събития – от най-скъпото световно конно надбягване и международно тенис състезание до известни джаз и филмови фестивали.

Dubai Shopping Festival – от януари до февруари

Това е чудесно време да сте в града – има изобилие от изгодни оферти за купувачите, различни шоу програми за децата и томболи в участващите молове.

Omega Dubai Desert Classic – от януари до февруари

Голф турнир с дългогодишна традиция и изключително известен сред голф играчите.

Dubai Duty Free Tennis Championships – от февруари до март

Този турнир привлича най-добрите в тениса в световен мащаб.

Emirates Airline Dubai International Jazz Festival – февруари

Джаз фестивалът привлича широк кръг от артисти от цял свят в прохладната и приятна обстановка на Dubai Festival City.

Abu Dhabi Desert Challenge – март

Това високопрофилирано мотоспорт събитие привлича най-добрите рали шофьори и колоездачи в света.

Dubai World Cup – март

Това е най-богатото в света конно надбягване, което се е превърнало в едно от най-големите социални събития за годината.

Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix – ноември

Феновете на състезателни коли се наслаждават на този F1 уикенд; обикновено по това време се провеждат и редица концерти, които допълват изживяването.

Dubai International Film Festival – декември

Фестивалът протича с прожекции на холивудски, международни и местни филми във всички киносалони на града.

Празници и почивни дни 

2 декември (Национален празник), 1 януари (Нова Година). 

Основните мюсюлмански празници са Eid Al Fitr (отбелязва края на Рамадана) и Eid Al Adha (отбелязва края на поклонението в Мека). Mawlid Al Nabee е празник отбелязващ рождението на Пророка Мохамед. Тези празници нямат фиксирани дати, тъй като се определят според фазите на луната.

За 2016 година почивните дни са следните:
Нова година – 1 януари
Mawlid Al Nabee – 12 декември
Lalilat Al Mi’raj – 3 май
Eid Al Fitr – 6 юли
Eid Al Adha – 11 септември
Мюсюлманската Нова година – 2 октомври